Stanovenie lipidového profilu nevyžaduje odber na lačno. Spoločný konsenzus EAS a EFLM

Stanovenie lipidového profilu nevyžaduje odber na lačno.
Spoločný konsenzus EAS a EFLM

Na stanovenie profilu lipidov sa nevyžaduje odber na lačno. Spoločný konsenzus Európskej spoločnosti pre aterosklerózu (EAS) a Európskej federácie klinickej chémie a laboratórnej medicíny (EFLM), publikovaný minulý týždeň (26.4.2016) konštatuje, že rozdiely v lipidových parametroch stanovených vo vzorkách odobratých v rozmedzí 1-6 hodín po jedle alebo nalačno nie sú klinicky významné (kritické). Triacylglyceroly, celkový cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol,  kalkulované chylomikrónové (VLDL) remnanty, kalkulovaný non-HDL cholesterol, apolipoprotein A1, apolipoproteín B a apolipoproteín (a) nie sú ovplyvnené odberom na lačno alebo po jedle. Koncentrácie lipidov v krvi po odbere na lačno alebo po jedle majú rovnakú variabilitu a porovnateľnú predikciu kardiovaskulárneho ochorenia. Na zlepšenie compliance pacienta (miery spolupráce s akou sa pacient riadi odporučeniami lekára) konsenzus odporúča na rutinné vyšetrenie lipidov odbery po jedle s výnimkou triacylglycerolov, ak je ich koncentrácia vyššia ako 5 mmol/l. Konsenzus obsahuje aj odporúčanie referenčných hodnôt lipidových parametrov nameraných na lačno a po jedle.  

Plné znenie lipidového konsenzuFasting is not routinely required for determination of a lipid profile: clinical and laboratory implications including flagging at desirable concentration cut-points—a joint consensus statement from the European Atherosclerosis Society and European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicinesi môžete stiahnuť tu

 

Ján Balla

Tento obsah bol zaradený v Info z EFLM a IFCC. Zálohujte si trvalý odkaz.

Nie je možné pridávať komentáre.